Pages

Search This Blog

Thursday, April 25, 2013

Cital fish cakes or Kebab.


Citala fish cakes,

Ingredients: 250 gram Chital minced , cardamom 4, 4 slices of cinnamon, red chilli pepper 5-6, chopped onion2 table spoon, 2 table spoon of onion paste, 2 clove of garlic, half a teaspoon of garlic paste, ginger chop 1 table spoon , Ginger paste 1 teaspoon, 1 teaspoon of cumin, half a teaspoon of cumin powder, a cup of oil, half a teaspoon of turmeric powder, chilli powder 1 teaspoon, bay leaves 1, the amount of salt.

The process: slightly fry the cardamom, cinnamon, bay leave, red chilli pepper, chopped onion, garlic, ginger, cumin with a little oil . paste it by stone plank and Mix with the fish minced . Use them in the form of cake, cooked in boiling hot water. when came cold, deep fry it. put onion in hot pan with oil, and put on by one all spices, put cooked fish cakes with a little water. keep cooking till came down on top of the oil. serve with pillaw or rice




চিতল মাছের কাবাব


উপকরণ : চিতল মাছের কিমা ২৫০ গ্রাম, এলাচ ৪টি, দারুচিনি ৪ টুকরা, শুকনা মরিচ ৫-৬টি, পেঁয়াজ কুচি ২ চা চামচ, পেঁয়াজ বাটা ২ টেবিল চামচ, রসুন ২ কোয়া, রসুন বাটা আধা চা চামচ, আদা কুচি ১ টেবিল চামচ, আদা বাটা ১ চা চামচ, জিরা ১ চা চামচ, জিরা গুঁড়া আধা চা চামচ, তেল ২ কাপ, হলুদ গুঁড়া আধা চা চামচ, মরিচ গুঁড়া ১ চা চামচ, তেজপাতা ১টি, লবণ পরিমাণ মতো।

প্রস্তুত প্রণালি :  এলাচ, দারুচিনি, তেজপাতা, শুকনা মরিচ, পেঁয়াজ কুচি, রসুন, আদা, জিরা সামান্য তেলে ভেজে নিয়ে পেস্ট করুন। এরপর মাছের সঙ্গে মেশান। কেকের আকারে বানিয়ে ফুটন্ত গরম পানিতে সেদ্ধ করুন। ঠাণ্ডা হলে ডুবো তেলে ভাজুন। অন্য একটি পাত্রে তেল দিয়ে তাতে পেঁয়াজ কুচি দিন। এরপর সামান্য পানি দিয়ে একে একে সব বাটা ও গুঁড়া মসলা দিন এবং মসলা কষাতে থাকুন। তারপর কেকটি দিয়ে সামান্য পানিসহ রান্না করুন। তেলের ওপরে উঠে এলে নামিয়ে পোলাও বা ভাতের সঙ্গে পরিবেশন করুন।

No comments:

Post a Comment