Ingredients: 8 small pieces of Hilsa , 200 gram cutted Data, onion chopped half a cup, ginger, garlic, turmeric and cumin paste half a teaspoon, chilli and coriander powder 1 teaspoon, oil half a cup,salt and water quantity a like, green chilli 4 piece.
How to Do: Wash the fish and Data. put the onion in hot oil, put all the spices keep fry with little bit water . put the fish in it, cook fish a little. take the fish out, now put Data in it, after 2 minute put 2 cup of water and keep cooking. When boiled put the fish on it, let it come little bit thik and take it out of flame and it's ready for serve.
ইলিশ-ডাঁটার ঝোল
যা লাগবে : ছোট ইলিশের টুকরা ৮টি, কাটা-বাছা ডাঁটা ২ কাপ, পেঁয়াজ কুচি আধা কাপ, আদা, রসুন ও জিরা বাটা আধা চা চামচ করে, হলুদ, মরিচ ও ধনে গুঁড়া ১ চা চামচ করে, তেল আধা কাপ, লবণ ও পানি পরিমাণ মতো, কাঁচামরিচ ৩-৪টা।
যেভাবে করবেন : মাছ ও ডাঁটা ধুয়ে রাখুন। কড়াইয়ে তেল গরম হলে পেঁয়াজ কুচি ভেজে তাতে সব মশলা দিয়ে কষান। সামান্য পানি দিয়ে তাতে মাছ দিয়ে কষিয়ে মাছ তুলে রাখুন। এবার ওই মশলায় ডাঁটা দিয়ে কিছুক্ষণ কষিয়ে ২ কাপ পানি দিন। ডাঁটা সিদ্ধ হলে মাছগুলো ওপরে বিছিয়ে দিয়ে কিছুক্ষণ রান্না করুন। ঝোল কমে গেলে নামিয়ে নিন।
No comments:
Post a Comment